≡ Menu

Рецепта за домашни наденици

Рецептата за домашни наденици е следната

На един килограм месо се слагат:

20 г. сол
8 г. чубрица
1,5 г. кориандър
8 г. кимион
1,5 г. индийско орехче
5 г. червен пипер
1,5 г. бахар
5 г. черен пипер
4 г. захар
100 мл. вода

Начин на приготвяне на наденици:

1. Месото за надениците може свинско, дивечово, телешко, магарешко. Конско и т.н., но независимо от вида на месото трябва да е крехко.

2. Старателно да се премахнат всички ципи, кости, жили, косми, съсиреци от кръв и всякакви други неща, които ще допринесат за по-лош вкус на надениците.

3. Месото се реже на дребни кубчета от 3 до 5 сантиметра, посолява се (като винаги се внимава да не прекалите със солта и надениците да станат солени), разбърква се в голям съд с ръце и се оставя за 24 часа да отлежи.

4. След като месото отлежи 24 часа се отцежда и се смила в машинка с по-едра решетка, и се добавят останалите подправки (но не и захарта), като подправките се смилат отделно и тогава се добавят към предварително смляната кайма, омесват се добре и отново се оставят за 24 часа да отлежи.

5. След като каймата с подправките е отлежала е време да се добави захарта – като 4 г. захар се добавят към 100 мл. вода като не забравяте, че е за килограм кайма най-добре се разбива в буркан с винтова капачка, след като е добре разбито и не се виждат кристалчета захар се добавя в каймата, и отново се разбърква много добре.

6. Надениците се пълнят в червата.

7. Още същият ден надениците се нареждат върху някаква плоскост и се притискат, на следващата сутрин надениците се закачат да съхнат, на следващата вечер се свалят и процеса по притискането се повтаря за няколко дена, докато Ви хареса плоската им форма.

8. Съхненето е до готовност, защото в различните райони има различна влажност.

Comments on this entry are closed.

  • Наденици December 9, 2019, 10:01 am

    Страхотна рецепта за наденици, благодаря.

error: Content is protected !!