≡ Menu

Домашна наденица за сушене

Стара семейна рецепта за наденици от Варна. Никога не сте яли по-вкусни наденици!

Месо за надениците:

5 кг. обезкостена свинска плешка
5 кг. говеждо месо
Подправките за надениците, са за килограм месо:
20 г. сол
4 г. черен пипер
4 г. Чубрица
2 г. Бахар
2 г. Кимион
1 малка глава стар лук (на всеки  килограм кайма по една)
Червен пипер лютив, трябва да е едро смлян (слага се малко или на вкус)
25 метра черва

Нарязвате месото на парчета от 50 до 100 грама, осолявате го със солта и го оставяте да се осоли на хладно за 24 часа, като от време на време се разбърква.
След като са минали 24 часа изваждате месото и го отцеждате, за целта може да се използва, гевгир или тава, която да наклоните. Когато месото вече се е отцедило, го смилате и към получената кайма добавяте подправките и ги омесвате добре. Оставяте омесената кайма с подправките да престои на хладно за 24 часа, за да поеме добре ароматите на всяка една подправка, като от време на време се премесва.

След като са минали 24 часа започвате да пълните червата.

Не си губете времето да ги връзвате с памучен конец , много по-лесно е да оставите 2 сантиметра от червото празно и да го увиете няколко пъти като после трябва да се срежат по 2 парчета. Много по-лесно, когато се почне процеса по пресоване, а и за ядене след като вече са изсъхнали, просто си късате половинката от наденицата без да се налага да е режете на половина.
Съхненето трябва да продължи до готовност, защото в различните райони има различна влажност на въздуха. Обикновено съхненето продължава от 40 до 60 дена.

error: Content is protected !!