≡ Menu

Как се прави домашно филе

Рецепти за домашно филе

Рецептите са подходяши за:

  • домашно филе от рибица
  • домашно филе от свинско
  • домашно филе от телешко
  • домашно филе от свинско месо
  • домашно филе от телешко месо
  • домашно филе от еленско месо

    Свинско филе от рибиците приготвено по следните два изпитани начина:

    1. Държи се в ситна готварска сол за минимум 5 дена, и максимум до 7 дена, след това се изважда потапя се за минимум 20 секунди и максимум до 30 секунди във силно вряща вода, това се прави да се попари само отвън, овалва се в смес приготвена само от чубрица и червен пипер, закачва се да се съхне за около 10 дена и може да се хапва, може да изсъхне и за по-кратко, но зависи какво ще е времето навън.

    2. Сварява се филето от рибиците в сок от кисело зеле след това се овалва в същите подправки като във първия вариант. Става невероятно вкусно, но са жалост не издържа много време.

    Рецепта за свинска глава в сок от кисело зеле

    Моят дядо прави варена свинска глава, по негова рецепта, и използва за варенето зелев сок. След като главата се свари, я обезкостява, и се получава страхотно мезе. Тънкостта която прилага дядо ми, е че вари главата на части, не цялата защото по някаква причина вкусът от зелевия сок се губи и не се усеща, и не е толкова вкусно докато е прясно сварено.

    Рецепта за Етърник от черен дроб, сланина и праз

    В Странджа пък правят много вкусен Етърник, от черен дроб, сланина и праз те се подправят с черен пипер и готварска сол. Пълнят се в тънки черва след това се пекът във фурна, като задължително отгоре се правят малки разрези както при печената наденицата. Трябва много добре да се опекат. След като опитате за пръв път Етърник няма да мине и една зима без да си направите отново. Тънкостта е да има повечко сланинка, защото става много сухо и не е толкова вкусно.

error: Content is protected !!